srce-vatreno-1


sretno-vatreni-2

Održana konferencija za novinare povodom kros utrke "Maksimirski Minus Zwei cener"

U utorak, 29. Ožujka 2016.g održana je konferencija za novinare u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj 4. Osim zdravstvenih navika hrvatskih građana, na konferenciji za novinare je predstavljena kros utrka "Maksimirski Minus Zwei cener"

Hrvatski građani, koji spadaju među rekreativno sportski najneaktivnije građane Europske Unije, zbog svoje pasivnosti, pate od brojnih zdravstvenih tegoba, koje se kroz aktivan život mogu prevenirati i liječiti.
I dok EU broji više od 30 posto (u Skandinaviji i više od 80 posto) rekreativaca svih godišta koji upražnjavaju neki oblik tjelesne aktivnosti, taj postotak u Hrvatskoj iznosi svega 6 do 9 posto, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Domu zdravlja Zagreb – Centar, održanoj 29. ožujka.

Na konferenciji za novinare, kojoj su domaćini bili Andrija Damjanović, član Atletskog kluba Maksimir i doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar najavljena je kros utrka "Maksimirski Minus Zwei cener" koja će se održati u subotu 02.04.2016. godine u Zagrebu u parku Maksimir s početkom u 11 sati.

U cilju potcanja hrvatskih građana na rekreativnu aktivnosti, boravak u prirodi, fizičku aktivnost kao prevenciju, ali i liječenje mnogih bolesti, Atletski klub Maksimir u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom i Domom zdravlja Zagreb - Centar organiziraju kros utrku "Maksimirski Minus Zwei cener" i to uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja. Trči se 8 km s ciljem promocije zdravog načina života i uživanja u prirodi. Jedan od glavnih ciljeva je promicanje sportske rekreacije, unapređenje zdravlja i kvalitete življenja - najavio je na konferenciji za novinare Andrija Damjanović.

U utrci će sudjelovati, uz organizatora utrke prof. Andriju Damjanovića i doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar kao i brojni zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Zagreb - Centar, koje uobičajeno vidimo u ambulantama.

Iznimno sam sretna što svoj obol ovom zanimljivom i sportskom događanju mogu dati i djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Centar kojih se više od 80 prijavilo na utrku. Upravo ovakvim proaktivnim djelovanjem i sami zdravstveni djelatnici postavljaju primjer svojim pacijentima kako zdravije živjeti, biti fizički aktivniji te tako prevenirati cijeli niz bolesti. Nadam se da će ova utrka postati tradicijom u kojoj će veliki broj liječnika i medicinskih sestara sudjelovati u godinama koje dolaze – kazala je doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar na konfereciji za novinare.
Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je dijabetes, za čiju je prevenciju i razvoj iznimno važna tjelesna aktivnost, što je posebno naglašeno i na novinarskoj konferenciji održanoj u Domu zdravlja Zagreb – Centar.

Ovom utrkom želimo poslati poruku građanima da je izuzetno važno kretati se, bilo da se radi o šetnji, trčanju, vožnji biciklom, ili nekoj sličnoj aktivnosti u cilju prevencije nastanka dijabetesa. Danas u svijetu više od 400 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a Hrvatskoj je službeno registrirano 254 tisuće. No strahujem da je ta brojka dvostruko veća jer mnogi građani i ne znaju da su oboljeli – upozorila je dr. med. dent. Snježana Prgomet Andrlić, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Pohvalivši inicijativu Atletskog kluba Maksimir i Doma zdravlja Zagreb – Centar, pozvala je da se utrci odazove što veći broj građana i na taj način pokaže spremnost kroz fizičku aktivnost prevenirati nastanak dijabetesa.

Na konferenciji za novinare nazočio je i Nenad Šimunko, prva osoba s dijabetesom u svijetu koja je završila trostruki Ironman utrku. Istaknuo je kako nakon dijagnoze koja mu je utvrđena nije očajavao i bio malodušan nego se odlučio kroz aktivan život liječiti.

Danas svoj dijabetes uspješno držim pod kontrolom. A sve je i kod mene počelo malim koracima – od šetnje od Ironmana. Volio bi da svaka osoba, bez obzira boluje li od dijabetesa ili ne, nađe u mom slučaju inspiraciju i krene s fizičkom aktivnosti – poručio je Nenad Šimunko na konferenciji za novinare.

Organizatori su se posebno zahvalili sponzorima, tvrtki Medi Lab i Novo Nordisk, koje su pomogle u organizaciji, a i podizanju kvalitete ove zdravstvene akcije.

logotipovi

slika 1jpg

slika 1jpg

slika 1jpg

slika 1jpg
Nalazite se ovdje: Home Vijesti Održana konferencija za novinare povodom kros utrke "Maksimirski Minus Zwei cener"