srce-vatreno-1


sretno-vatreni-2

Europski summit o digitalnim inovacijama za aktivno i zdravo starenje

Europski summit o digitalnim inovacijama za aktivno i zdravo starenje održao se u Briselu 5. do 8. prosinca 2016.
Summit je okupio vodeće stručnjake iz medicine i industrije, predstavnike i timove mreže Europskog partnerstva za inovacije u području aktivnog i zdravog starenja (EIPAHA), kao i visoke dužnosnike, a uključivao je i svečanu dodjelu statusa referentnog mjesta novim članovima EIPAHA mreže.

eip 1

Prema ocjeni Europske komisije (EK), aktivno i zdravo starenje važan je društveni izazov kojeg dijele  sve zemlje EU, kao i područje s ogromnim potencijalom za Europu da prednjači u svijetu u pronalaženju inovativnih rješenja za taj izazov. Poticaj razvoja inovacija Europska je komisija odlučila postići osnivanjem Europskog partnerstva za inovacije u području aktivnog i zdravog starenja (EIP-AHA), koje se oslanja na rad Referentnih mjesta u različitim regijama EU za pronalaženje inovativnih i uspješnih ideja i praksi kao i kroz djelovanje "akcijskih grupa" (AG) koje potiču primjenu dobrih praksi diljem EU.

eip 2

Nacrt djelovanja "Blueprint" predstavljen je u sklopu skupa "Ageing Summit 2016" Europskoj komisiji. Sam nacrt djelovanja "Blueprint" predstavljen je kao dokument čijim će prihvaćanjem u EK doći do promjene paradigme zdravog starenja kako bi se na najbolji način iskoristile prilike u EU koje uvjetuju okolnosti demografskih promjena a koje pružaju mogućnost rasta gospodarstva kroz program "Silver economy" te poboljšanje zdravlja građana EU starije dobi kroz primjenu digitalne tehnologije.
Dom zdravlja Zagreb – Centar se pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba s partnerima prijavio se na 2. poziv za uključenje u EIPAHA mrežu u travnju 2016. i postao dio mreže koju čine 74 referentna mjesta. Mreža partnera iz područja pružatelja zdravstvene skrbi, akademske zajednice, industrije i tehnologije te civilnog društva Grada Zagreba objedinjena na inicijativu Doma zdravlja Zagreb Centar predstavila je niz projekata iz područja aktivnog i zdravog starenja koji se provode u Gradu Zagrebu. Prijavu je Europska komisija ocijenila pozitivno, te je Gradu Zagrebu dodijeljen status EIP-AHA referentnog mjesta s jednom zvjezdicom, jedini takav u istočnom dijelu Europe.
Nagradu za postignuće statusa EIPAHA Referentnog mjesta Grad Zagreb, EIPAHA Reference site 1 star preuzela je prof. dr. sc.Ana Stavljenić-Rukavina, predsjednica Savjeta za zdravlje Grada Zagreba, kao predstavnica Gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

eip 3

Ukupni investicijski plan 74 referentnih mjesta za digitalne inovacije u području aktivnog i zdravog starenja iznosi 4 milijarde €. U sklopu Summita organizatori su odabrali 10 predstavnika referentnih mjesta da izlože svoje kratkoročne ciljeve i investicijske planove.
Referentno mjesto Grad Zagreb predstavila je doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar i prikazala nacrt investicijskih planova, ciljeva i očekivanih ishoda za 2017. i 2018. godinu.

Popis govornika na Summitu može se pronaći OVDJE.

Scale-AHA-For_RS_Statements- City of Zagreb_A.Balenovic.pdf

Link na izvještaj o summitu možete pronaći ovdje (Blueprint to innovate health and care in Europe | Digital Single Market)

Nalazite se ovdje: Home Vijesti Europski summit o digitalnim inovacijama za aktivno i zdravo starenje