srce-vatreno-1


sretno-vatreni-2

6. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem " Sestrinstvo bez granica II "

od 15. – 18. lipnja 2017. godine u Opatiji je održan 6. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara. Kongres je okupio oko sedamsto sudionika. Uz medicinske seste na Kongresu su se aktivno uključili i liječnici, pravnici te ostali stručnjaci koji sudjeluju u kreiranju zdravstvene politike. U sklopu Kongresa djelovalo je 28 stručnih Društava Hrvatske udruge medicinskih sestara koja pokrivaju gotovo sve djelatnosti medicinskih sestara. Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, Tanja Lupieri, mag. med. techn. kroz predavanje Snaga za promjene potaknula je niz razmišljanja o temi kolika je snaga hrvatskog sestrinstva.

Gosti Kongresa bili su i predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Slava Šepec i Anica Prašnjak, predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara. Plenarna predavanja održalo je  niz stručnjaka iz raznih područja kao što su Utjecaj zakonodavstva na sestrinstvo – Pravna regulativa sestrinstva u RH i EU, Obrazovanje u sestrinstvu, Upravljanje u zdravstvenim ustanovama-pogled na sestrinstvo i Kvaliteta u zdravstvu. Kroz plenarno predavanje na temu Upravljanje u zdravstvenim ustanovama-pogled na sestrinstvo predavanje je održala doc. dr. sc. Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar sa temom Moderno sestrinstvo u PZZ – kakvu komunikaciju trebamo, kakvu danas imamo, a kakvu očekujemo? U predavanju se želio staviti naglasak na važnost komunikacije i vrstama  komunikacije u upravljanju zdravstvenim ustanovama.  Predavanje na temu Upravljanje u sestrinstvu održala je i  pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo  Draženka Tenšek, dipl. ms.

Visoki Pokrovitelj Kongresa bila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u čije je ime prisutne pozdravio njen izaslanik dr. Mate Granić. Podrška cijelom Kongresu, a posebno Društvu sestara Domovinskog rata bio je i ministar branitelja Tomo Medved.

U sklopu Kongresa održan je i 2. Simpozij Društva medicinskih sestara primarne zdravstvene zaštite. Predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Taja Lupieri, mag. med.techn.  i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Doma zdravlja Zagreb Centar Draženka Tenšek, dipl. ms., pokrenule su inicijativu rada Društva. Od samog početka veliku  potporu za pokretanje rada Društva sestara primarne zdravstvene zaštite imale su od ravnateljice Doma zdravlja doc. dr. sc. Antonije Balenović koja je ujedno i  jedna od glavnih sponzora Simpozija. Ispred Doma zdravlja Zagreb Centar sudjelovalo je 25 djelatnika.
Simpozij je sa razlogom nosio ime Osnaživanje timova primarne zdravstvene zaštite. Pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo, Draženka Tenšek, dipl. ms. v.d predsjednica Društva sestara primarne zdravstvene zaštite otvorila je simpozij predstavljanjem Drušva, te planom rada Društva za naredne četiri godine. Uvodno predavanje na Simpoziju  imala je ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar, doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr. med. na temu naziva simpozija "Osnaživanje timova primarne zdravstvene zaštite" u kojoj je prikazala važnost dobre koordinacije timova primarne zdravstvene zaštite kao važan standard  kvalitete rada svih timova Doma zdravlja. . Uz navedeno predavanje doc.  dr. sc. Antonija Balenović, dr. med.  i Nada Pjevač , dr med.  u svom predavanju Europsko inovacijsko partnerstvo za aktivno i zdravo starenje (EIP – AHA) predstavile su  Dom zdravlja Zagreb Centar zajedno sa partnerima kao člana europske mreže te referentnog  mjesta za aktivno i zdravo starenje čime je Grad Zagreb postigao status EIP-AHA referentnog mjesta s jednom zvjezdicom.
Na Simpoziju su predavanja održali timovi liječnik i medicinska sestra iz svih djelatnosti Doma zdravlja, kako primarne, tako i specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite te su se naglasile specifičnosti u radu pojedinih službi te istaknuli najvažniji  projekti.
Pridružile su se i medicinske sestre  iz Doma zdravlja u Banja Luci i Primorsko goranske županije te Stomatološke poliklinike Zagreb. Uz postere kolegica iz primarne zdravstvene zaštite poster prezentaciju održale su i kolegice iz Specijalne bolnice u Požegi te Kliničkog Bolničkog Centra Sestre Milosrdnice. Gosti simpozija bili su i predavači pravnici i teolozi. Sva navedena predavanja, posteri i diskusije išli su u prilog glavnog cilja Simpozija, naglašavanje važnosti i specifičnosti timskog rada unutar primarne zdravstvene zaštite kao specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite  Doma zdravlja,  kao i važnost  komunikacije  te povezanosti sa svim razinama zdravstvene zaštite.
Nakon Simpozija održana je i Izborna skupština Društva na kojoj je temeljem natječaja Draženka Tenšek jednoglasno izabrana za novu predsjednicu Društva sestara  primarne zdravstvene zaštite. Za članove Izvršnog odbora izabrane su kolegice i kolege iz svih djelatnosti primarne i specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite.

PREDAVAČI 2. SIMPOZIJA DRUŠTVA MEDICINSKIH SESTARA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE HRVATSKE  U SKLOPU 6. KONGRESA HRVATSKE UDRUGE MEDICINSKIH SESTARA U OPATIJI OD 15.-18.LIPNJA 2017.
Draženka Tenšek, dipl. ms.: Uvodna riječ i predstavljanje Društva primarne zdravstvene zaštite
Doc. dr.sc. Antonija Balenović, Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar: Osnaživanje timova primarne zdravstvene zaštite
Nada Pjevač, dr. med., doc.dr.sc. Antonija Balenović, spec. nuklearne medicine: Europsko inovacijsko partnerstvo za aktivno i zdravo starenje (EIP-AHA)
Daria Jagić, mag. iur.: Profesionalna odgovornost medicinske sestre
Prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, Mateja Jurić, bacc. ms., Hrvoje Jurlina, dr. med.: Suradnja tima obiteljske medicine i patronažne djelatnosti
RozmariTusić, mag. med. tech.: Stav zdravstvenih radnika prema sestrinstvu
LenkaKopačević, dipl. ms., Vesna Božan Mihelčić, dipl. ms.: Kontinuirana zdravstvena zaštita
Jasminka Popović: Tehnike procjene potreba za njegom osoba u primarnoj medicini
Maja Keleminec, bacc. ms.: Kontrola infekcije u dentalnoj medicini
Anica Math, dipl. ms., prof.: Izazovi za sestrinstvo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Kristina Beljan, mag. nutricionizma, Sonja Njunjić: Uloga Savjetovališta o prehrani u Domu zdravlja Zagreb Centar
Alem Fazlić, dr. med. dent.: Hitna stomatološka služba Grada Zagreba – struktura uzorka pacijenata
Mr. sc.Morana Ivičić, dr. med., Zvjezdna Planinc, ms.: Komunikacija s osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti
Snježana Kašljević, spec. ginekologije i opstetricije, Ines Papić, ms.: Ginekološka zdravstvena zaštita
Biljana Ćargus, specijalista urgentne njege.: Vlažno zbrinjavanja rane u primarnoj medicini
Daria Jagić, mag. iur.: Pravni položaj osoba s duševnim smetnjama i institut osobe od povjerenja
Ivanka Firić, mag. med. tech.: Edukacija pacijenata u otodontskom tretmanu
Ivanka Bilić Radaković, spec. obiteljske med., AndreaBroksler Šmrk, ms., Maja Čuzić, ms.: Planiranje i organizacija u ordinaciji obiteljske medicine
Ana Bojanić, dr. med., Mirjana Šafranec, bacc. ms., Ljiljana Hoić, ms.: Mobilni palijativni tim Doma zdravlja Zagreb Centar
Petra Matijašić Žuhaj, dipl. iur.: Prava i položaj osoba s invaliditetom
Ema Ćosić, bacc. teologije. : Psihološko stanje i duhovnost osoba oboljelih od neizlječive bolesti
Marijana DružijanecMadunjić,spec. pedijatar, Ana Lopac, bacc. ms.: Praćenje rasta i razvoja djeteta
Željka Bakota, bacc. ms: Komplikacije nakon vađenja zubi
Iva Šogorić, bacc. ms., Bojan Pavlović, bacc. ms.: Zbrinjavanje internistističkog bolesnika unutar Doma zdravlja

Nalazite se ovdje: Home Vijesti 6. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem " Sestrinstvo bez granica II "