srce-vatreno-1


sretno-vatreni-2

ČETVRTO IZDANJE UTRKE "MAKSIMIRSKI MINUS ZWEI CENER"

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja pod sloganom  "Zdravlje za sve“ održalo se četvrto izdanje utrke " Maksimirski Minus Zwei Cener" u subotu, 07. travnja 2018. godine, s početkom u 11.00 sati u parku Maksimir.

U velikoj dvorani  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, održana je konferencija za medije na kojoj su o samoj utrci, ali i važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje uopće, govorili ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., dr. sc. ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, Ivan Toth, prof. v. š., dekan Veleučilišta Velika Gorica, izaslanik gradonačelnika Zagreba Goran Petrović iz Gradskog ureda za sport i mlade te organizator utrke Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.

„U ime svih zaposlenika Doma zdravlja Zagreb – Centar mogu reći kako nam je iznimno drago što smo treću godinu zaredom suorganizatori ove hvalevrijedne utrke, koja je sjajan primjer kako se iskrenom suradnjom promovira zdrav način života i iznimno važna navika fizičke aktivnosti. Naši će liječnici i patronažne sestre i ove godine, osim što će sudjelovati u samoj utrci, stajati na raspolaganju sugrađanima koji požele izmjeriti krvni tlak ili razinu šećera u krvi i tako uz ugodno druženje i boravak u prirodi razvijati brigu o svom zdravlju.“, rekla je Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, istaknuo je da su rezultati o tjelesnim aktivnostima Hrvata poražavajući i zabrinjavajući te da se prevenciji ne pridaje dovoljno pažnje.  Naglasio je kako su upravo aktivnosti poput ove obiteljske utrke od iznimnog značaja, obzirom da je svako treće dijete u Zagrebu pretilo, a čak je svako peto dijete nažalost iznimno pretilo, što predstavlja velik rizik od bolesti.

Zadovoljstvo na sudjelovanju u utrci u ime profesora i studenata Veleučilišta Velika Gorica, koji se i ove godine raduju sudjelovanju, izrazio je i dekan Veleučilišta Velika Gorica,dr.sc. Ivan Toth,prof.v. š.

Izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, Goran Petrović iz Gradskog ureda za sport i mlade čestitao je svim organizatorima i sudionicima ovogodišnje utrke te rekao kako Maksimirski Minus Zwei cener objedinjuje sport, zdravlje, ljubav, sklad, humanost i harmoniju grada Zagreba, istinske europske metropole.

Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir, predstavio je sve relevantne informacije o jedinstvenoj maksimirskoj utrci, koju organizira Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Centar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga Veleučilišta Velika Gorica, Parka prirode Maksimir, Gradske četvrti Maksimir, ZOO Zagreb, Jadran galenskog laboratorija, Mlinotesta i Karle – Žitoproizvod.
Kao i dosadašnjih godina, i ove godine se uz glavnu kros utrku na osam kilometara, trčala i utrka građana na dva kilometra. Od prve utrke, 2015. godine, u ovaj rekreativno-edukativni događaj uključeni su bili i oni najmlađi kako bi usvojili važnost i upoznali benefite aktivnog načina života te su se pri tome dobro zabavili. Za njih se je organizirala i  utrka djece vrtićke dobi te učenika  nižih razreda osnovnih škola. Uz dozu zdravog sportskog nadmetanja, ugodnog druženja i boravka u prirodi, sudionicima je osiguran i besplatan posjet zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Patronažne sestre Doma zdravlja Zagreb Centar provodile su mjerenja koja su uključivala određivanja vrijednosti krvnog tlaka, glukoze u krvi, pulsa, zasićenosti krvi kisikom, opseg struka i bokova, indeksa tjelesne mase, tjelesne visine i težine. Dobivene nalaze antropometrijskih mjerenja analizirali su liječnici i nutricionisti Doma zdravlja Zagreb Centar  i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te davali savjete sudionicima. Mjerenjima je prisustvovalo oko 130 sudionika.
U organizaciji Doma zdravlja sponzori utrke su bili Atlantic Grupa d.d koja je osigurala vitaminske lizalice te sokove za dječju utrku te Salvus d.o.o. sa trakicama i aparatima za mjerenje šećera u krvi.

Najbolji natjecatelji u glavnoj utrci u ukupnom poretku  nagrađeni  su peharima, a troje najbržih u svakoj kategoriji medaljama. Pripremilo se i niz vrijednih nagrada.
Nagrade natjecateljima kao predstavnik Dom zdravlja Zagreb Centar uručila je ravnateljica doc.dr.sc.  Antonija Balenović dr.med, v.d. zamjenica ravnateljice Doma zdravlja Zagreb Centar, Tomislava Tolić,  dipl.oec., dekan Veleučilišta Velika Gorica,dr.sc. Ivan Toth,prof.v. š. te  prim. mr. sc. Branislava Resanović, spec. javnog zdravstva i zdravstvene ekologije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr Andrija Štampar“

 

Svi rezultati dostupni su na stranicama stotinke:&nbsp

https://stotinka.hr/hrv/utrka/1975/ukupni_poredak

https://stotinka.hr/hrv/utrka/1976/ukupni_poredak

Nalazite se ovdje: Home Vijesti ČETVRTO IZDANJE UTRKE "MAKSIMIRSKI MINUS ZWEI CENER"